Skip to main content

Fotograf på konferens

Att jobba som fotograf på konferens är väldigt roligt och man får möjlighet att komma till ställen man inte tidigare varit på. Möjlighet till att träffa intressanta människor och kanske får man upp ögonen för något som man inte visste fanns. Så var det faktiskt när Reglab kontaktade mig för att fotografera deras årskonferens.

Vad kunden ville ha

När vi pratade om upplägget för konferensen var dom väldigt tydliga med vilken typ av bilder de ville ha. Bilder på människor som har trevligt och som ser ut att trivas superbra. Någon enstaka bild på varje talare kunde ju också vara bra. Fokus låg på att fånga bilder när folk pratade, skrattade och kände gemenskap. Det kunde vara bilder från de olika seminarier som hölls men lika väl bilder från fika pauser och luncher.

Bilderna ska användas till att marknadsföra nästa års konferens samt att sammanfatta årets upplaga i text och bild.

På plats

I den stora konferenshallen på hotellet kom det in en hel del naturligt ljus från stora fönster på en sida av lokalen. Det underlättar såklart men vid den här årstiden i mitten på februari så är solen inte uppe på himlen särskilt stor del av dagen.

Ett alternativ som ofta fungerar väldigt bra är att slå en blixt från kameran rätt upp i taket. På så sätt sprids ett hyfsat naturligt ljus över stor del av lokalen. Tyvärr i detta fall så är det en ganska mörk träpanel i taket. Vilket gör att man inte kan ”studsa” blixten i taket. Det krävs ett ljust tak för det. Helst helt vitt!

Lösningen

Att använda ganska höga ISO-tal var lösningen för att få bra ljus. Samt att arbeta med stativ för att undvika skakningsoskärpa vid fotografering med teleobjektiv. Vilket för övrigt är mitt favoritobjektiv vid fotograferingar av den här typen. Man kommer nära människorna utan att ta för mycket uppmärksamhet. Dessutom får man en fin oskarp bakgrund.

Arbeta med stativ

Att arbeta med stativ är något som kräver lite övning. Dels måste man bli van att hantera stativet snabbt och effektivt. Det innebär också att man inte kan ha vilket stativ som helst. Det finns otroligt många alternativ och ofta är det väldigt personligt vad man gillar och tycker fungerar.

Något jag verkligen kan rekommendera är att använda sig av en kulled med pistolgrepp. Det går då oerhört snabbt att byta vinkel på kameran. Röra objektivet upp/ner eller i sidled.

Bilderna

Resultatet av två dagars konferens blev flera tusen exponeringar. Det gäller att våga fotografera mycket för att fånga det där perfekta ögonblicket. Det innebär att man får sortera bort väldigt många bilder i datorn. Men det är det värt. Till kunden skickade jag sedan några hundra bilder för granskning och urval.

Leave a Reply