Skip to main content

Ett superenkelt sätt att hänga upp kapamonterade bilder

Ett bättre sätt

För cirka 15 år sedan pluggade jag till fotograf på Gotland och vi i klassen skulle ha vår första utställning. Då, som nu är det populärt att montera bilder på kapaskiva för att sedan hänga upp på ett snyggt och stilrent sätt.

I den lokal vi skulle använda fanns det inga gallerilister eller andra smarta upphängnings alternativ. Så vi fick hitta andra lösningar. Några använde sig av dubbelhäftande tejp och andra av knappnålar.

Men jag tyckte inte det var elegant nog. Eller rättare sagt, jag tänkte att det borde finnas ett bättre sätt.

Lösningen

Efter några mindre lyckade experiment med olika typer av krokar och ståltråd kom jag fram till en enkel och smart lösning.

Det enda som behövs är en All-krok i plast. Se bild nedan för olika alternativ. Dom bästa är dom med tunnast spets. Men alla varianter av denna typ av krok fungerar fint.

Det riktigt smarta med denna lösning är flexibiliteten. Du behöver inte vara supernoggrann när du spikar upp krokarna eftersom du har möjlighet att justera bilden både i höjdled och i sidled i efterhand. Det fungerar på nästan alla typer av väggar samt ger minimalt med avtryck på väggen.

Så hur gör man då?

Jag gillar när kapaskivan hänger några millimeter ut från väggen. Det är också en förutsättning för att denna lösning ska fungera. Först och främst måste du sjävklart montera din bild på kapaskivan. Förklaringen nedan förutsätter att du redan gjort det.

1. Börja med att skära ut 4 st mindre fyrkantiga bitar av kapaskiva samt en “list”, dvs en lite längre bit kapaskiva. Denna längre bit ska vara något kortare än bredden på din bild.

Klistra fast

2. Klistra sedan fast dessa 5 bitar på baksidan av din bild monterad på kapa. Dom mindre bitarna ute i hörnen, fast inte ända ute i kanten. Listen klistras fast någonstans på den översta tredjedelen på skivan. Det spelar inte så stor roll vart den sitter. Det enda som är viktigt är om du planerar att montera fler bilder på samma höjd. Då är det väldigt smart att sätta listen på exakt samma ställe. OBS! Se till att den är rak.

Krokar

3. Sedan är det dags att ta fram all-kokar. Det går åt två krokar till varje bild. Spika upp dessa där du vill placera bilden.

Hänga

4. Dags att hänga kapaskivan genom att helt enkelt vila listen ovanpå dessa krokar.

Flytta i sidled

5. Du kan flytta bilden i sidled för att hitta det perfekta läget. Samt justera höjden något beroende på hur mycket du trycker in kroken i listens mjuka kant. Det gör att det blir mycket enklare att sätta upp flera bilder intill varandra med jämt mellanrum.

Klart!

6. Pressa ner kapaskivan på kroken så den vita spetsen sjunker in i det mjuka materialet i listen. Klart!

Om ni har orkat läsa såhär långt så hoppas jag ni får nytta av mitt lilla tips om kapaskivor. Jag har länge tänkt skiva detta inlägg och äntligen blev det av. Har ni andra smarta tips så får ni gärna göra av er!

Leave a Reply