Skip to main content

Ovanlig väska

Oftast när jag fotograferar produkter och i det här fallet väskor, så ställer man helt enkelt väskan på ett bord eller liknade med vit en yta. Man kan använda sig av så kallade fotobord eller friläggnings bord men i princip går det lika bra med ett vanligt bord och ett stort vitt pappersark.

Har man tur så är det en väska som står av sig själv, kanske med lite hjälp av bubbelplast inuti. Har man otur så är väskan mer svårfångad och kräver lite pyssel. En fiskelina kan behöva användas för att hålla handtag och remmar uppe.

Det finns dock undantag som kräver ännu mer. Som ni ser på bilden så har väskan fransar undertill och det ställer ju till det en del. Man kan alltså inte ställa väskan på ett bord och man kan inte heller lägga väskan och fotografera den ovanifrån. Fransarna kommer att vara väldigt svåra att hantera, då dom får ett onaturligt fall.

Lösningen

Lösningen var att helt enkelt att hänga upp väskan i sitt handtag, i en ställning. Jag använde en vanlig klädställning
inköpt för ett par hundringar. Givetvis kan man bygga sig en ställning med olika fotostativ och bommar
men det skulle ta mycket längre tid.

Det blev ändå lite pyssel med att spänna upp väskan i ställningen. Fiskelina för att hänga väskan i och fiskelina i kanterna för att sträcka ut väskan mot sidorna. Lite fyllning av bubbelplast. Sen var det bara att ljussätta och genom att belysa bakgrunden ett par bländarsteg mer än produkten få man automatiskt en friläggning. Resultatet är produktfoto som håller bra kvalitet utan att du behöver lägga alltför mycket tid i Photoshop på att frilägga och bearbeta bilderna.

Redigeringen

En annan fördel med klädställningen gentemot att bygga ihop ett av fotostativ och bommar, är att du kan väldigt enkelt vända ställningen 180 grader mot kameran för att fotografera baksidan av väskan.

Den enda efterbearbetningen jag gjort är bortretuschering av fisklina runt handtagen (ovanför syns den inte), lite ökad kontrast och även ökad skärpa. Sen fick själva handtaget på väskan sig en omgång i Photoshop filtret liquify. Eller ”gör flytande” som det heter på svenska. Detta för att jag inte varit 100% noggrann vid upphängningen. Men man får prioritera sin tid och min bedömning var att detta skulle ta betydligt mer tid att fixa vid fototillfället än i Photoshop.

Leave a Reply