Skip to main content

Vad är skillanden?

När det vankas val i Sverige så behöver alla partier bilder till kampanjmaterial och i synnerhet porträtt på partiledare och förtroendevalda. Det som skiljer ett så kallat politikerporträtt från vanliga porträtt eller pressbilder på företagsledare är främst valet av miljö och vad man väljer att använda för färger. Dels färger i de kläder som personen har på sig, men också bakgrunden. Ett klassiskt tänk (och kanske förlegat) är att fotografera en miljöpartist med grön slips eller scarf i en grön lummig miljö. Så när man är medveten om ”reglerna” så kan man självklart bryta mot dom.

Grön bakgrund

Hur som helst så blev jag kontaktad av Moderaten och Håkan Olsson. Han behövde som alla andra politiker nya fina bilder till deras pr-material. Jag fick ganska fria händer, men han hade fått instruktioner om att det gärna fick vara ”grön suddig” bakgrund. Så vi valde att åka till dammen vid Påskbergsskogen i Varberg. Det var kanonfint väder så jag packade ner en teleglugg och en reflexskärm och mötte upp Håkan på plats. Väl där placerade jag honom i skuggan under ett träd och tog ett gäng härliga bilder. Eftersom ljuset var så bra från början, hade jag ingen användning för reflexskärmen.

Något extra

Under åren som jag jobbade på Hallands Nyheter så hade jag förmånen att träffa en massa intressanta människor. Jag har t.ex. fotograferat både Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt. Det är ett ganska annorlunda arbetsätt när man jobbar på en dagstidning och ska fotografera en politiker. De har ofta bråttom och inte sällan så är det fotografen som får de sista två-tre minuterna efter att intervjun är klar. Så man har inte mycket utrymme för ljussättning eller val av bakgrund. Men man kan hitta mycket som kan fungera som bakgrund om man bara kollar ett 10-tal meter runt omkring sig. Oftast blir det en vägg – men man försöker alltid hitta på nåt lite extra som gör bilden spännande.

Leave a Reply