Skip to main content

En utmaning

Genom åren har jag fotograferat mattor åt flera olika företag – både i studio och i miljö. Det började med ett lokalt företag här i Varberg – som sedan ledde till att jag i dag jobbar med KM Carpets – en av Sveriges största mattgrossister. I denna text tänkte jag gå igenom några saker som är bra att tänka på när man ska fotografera mattor.

Att fotografera mattor kan vara en utmaning eftersom de ofta är stora, ojämna veck eller fransar som inte ligger åt rätt håll. Men med rätt teknik och utrustning kommer man långt.

Förberedelse

Om du vill få de bästa resultaten när du fotograferar din matta, se till att ge den får god tid på sig att anpassa sig till en ny position. Dom är ofta hårt rullade från fabriken. Så det är en bra idé att låta mattorna ligga ett tag innan fotograferingen – rulla ut dom på golvet och platta till med flera mattor ovanpå eller tunga grejer så veck och andra skavanker jämnar ut sig. Detta kommer spara mycket tid under själva fotograferingen och underlätta vid redigering.

Vilka viklar?

Det finns en standardbild inom mattfotografering och det är ovanifrån. Nästan alla fotar sin förstabil på detta sätt. Bilderna därefter skiljer sig åt väldigt mycket. Men sammanfattningsvis gäller det att hitta vinklar/detaljbilder som visar materialet, färger och form på ett bra sätt. Komplettera gärna med bilder i miljö. Det viktigaste är att man har ett helhetstänk och att man fotar varje matta på samma sätt för att få ett enhetligt intryck på hemsidan.

Ljussättning

Att ha rätt belysning är en avgörande faktor för att få bra bilder av mattor. Om möjligt, försök att använda naturligt ljus. Om du inte har tillräckligt med naturligt ljus kan du använda belysning för att lysa upp mattan. Se till att du har belysning från flera vinklar för att minska skuggor. Kombinerar du dagsljus med extra ljuskälla är det väldigt viktigt att dom har samma färgtemperatur. Det andra sättet är att fotografera med blixt och utesluta det naturliga dagsljuset.

Redigering

Mattor och andra textilier är produkter som behöver en hel del arbete i redigeringen. Man sätter ut och sticker till mattan så den ligger bra. Redigerar bort oönskade veck, trådar eller skavanker från tillverkningen.

Det viktigaste av allt är att göra en färgjustering – att se till att alla bilder på produkten har samma färger även om dom är fotade i olika vinklar på olika platser.

Leave a Reply